вторник, 16 декември 2014 г.

Дупе път да види: Амстердам

Some tourists think Amsterdam is a city of sin, but in truth it is a city of freedom. And in freedom, most people find sin.

Предупреждение: Много снимки, много плямпане! :)

Амстердам е вълшебен град. Лишен от напрежението, което създават Лондон и Париж, че са пълни с места, неща, забележителности, които да бъдат обходени, видяни, снимани. Свободен от натрапчивото мегаполисно чувство за задъхани забързани хора. Свободен от претенции, че е нещо повече от това, което е.

Някъде по каналите
Кой ще ми купи такава къща?
Амстердам е просто себе си и е голям пич. Без фалш, без преструвка, без мания за величие, като готиния, небрежен приятел, на когото винаги искаш да приличаш.
Освен всичко друго, Амстердам е адски красив. Ама адски. Аз лично ахках на всеки ъгъл, на всяко мостче, на всеки канал, поне на всяка трета къща и поне на всеки пети прозорец, през който надничах като истински Гаврош - холандците не признават пердета и очевидно имат страхотно око за интериорен дизайн.

Личи ли ми, че съм доволна? :)
И като казах дизайн - всичко в Амстердам е просто толкова cool! Всеки квартален бар/ресторант/кафе е пипнат до последния детайл, във фризьорските салони има барове с мъфини и убийствени дизайнерски столове, зад всеки ъгъл се крие някое винтидж магазинче, галерия или фънки арт пространство, а двуметровите холандки перкат на колела с токове на босо през ноември сякаш са извадени от Garance Doré.

В дъното - De Waag, най-старата светска сграда в Амстердам. В нея се разиграва действието в "Урок по анатомия на д-р Тюлп" на Рембранд
Да, няма да си кривя душата - изглежда всички са дошли тук заради другата слава на града. Има тумби пияни/напушени/шумни англичани, а из Квартала на червените фенери вечер е леко дискомфортно за моя вкус :) Ако искате да се смачкате - дошли сте на правилното място! Обаче ако успеете да погледнете зад разгулната фасада на Амстердам, ще откриете прекрасни уютни и едновременно модерни места за хапване, пийване, шопинг и за съвсем безцелно и удовлетворяващо шляене. Ако не искате да изпускате очевидното, но задимените мрачни кофишопове не ви блазнят, препоръчвам The Otherside на Reguliersdwarsstraat 6 - в малка пряка точно до Цветния пазар, с красиви полилеи и цветя (може би защото е на гей улицата :)) и вкусен кекс (*кашлюк* :))

Стотици видове лалета!
 И като стана въпрос за цветния пазар (Bloemenmarkt), о, той е фантазия! Ако се запалени градинари или пък обичате красиви магнити (като мен!) - оставете си място в багажа :) Намира се на канала Singel и задната част на магазинчетата всъщност е във водата. Ако през пролетта цъфнат черните лалета, които донесох на мама за градината, ще ви ги покажа :)


Точно до цветния пазар се намира кулата Munttoren на площад Muntplein, под който се събират река Амстел и каналът Singel. Самата кула, освен вечно място за срещи с любимите приятели, които така топло ни посрещнаха и ни развеждаха, някога е била част от средновековните градски стени, а сега приютява фантастичен и много скъп магазин за делфтска керамика - така характерните холандски синьо-бели съдове и сувенири.

Munttoren откъм Reguliersbreestraat
Ако тръгнете надолу по Reguliersbreestraat, ще стигнете до Rembrandtplein. В средата му се издига самият Рембранд ван Рейн, заобиколен от нарисуваните от него нощни стражи в 3D, а наоколо е пълно с приятни кафета и барчета.

Снимката "Рембранд не ми е важен" :)
Като стана дума за Рембранд, който е прекарал по-голямата част от живота си в Амстердам, тук има много за ценителите на изкуството. Не влязохме в Rijksmuseum (Националният музей), където има творби на Вермер и самата "Нощна стража" на Рембранд, но за сметка на това се насладихме на страхотната му архитектура отвън. Съвем на близо на Museumplein (Площада на музеите) се намира музеят на Ван Гог (ако искате да звучите холандски, кажете Ван Хохххх с много гърлени "х"-та :)), който обикалям за втори път и смея да твърдя, че един от любимите ми от тези, които съм виждала в Европа. Там са едни от слъночгледите му (оказа се, че са цяла поредица), ирисите и най-любимият ми "Бадемов цвят".

Rijksmuseum откъм началото на каналите, от другата страна е Площадът на музеите и надписът I amsterdam
Фотографът ми опитва да експериментира, но мен не ме бива много :)
Последната вечер с доза късмет попаднахме на включването на Коледните светлини на площад Dam, а след това стигнахме и до първопричината на цялото пътуване - концертът на божествения Паоло Нутини! С риск да прозвуча като истерична фенка в пубертета,  този мъж е дошъл от някоя друга планета! Беше наистина космически и определено това няма да остане единствената ни среща :) Съвет: когато си избирате дестинация за концерт, не се насочвайте към държава, в която средният мъжки ръст е 183 см :)

Включването на светлините на Dam, с гигантски светещ робот и мрежа от висящи хора :)
Паоло е любов в най-чиста форма! Последното ми любимо: https://www.youtube.com/watch?v=mKkGPWQ1wFo

Естествено четири дни далеч не стигат в този разкошен град, а пък и тази огромна публикация по никакъв начин не побира дори малка част от снимките и емоциите. Дано все пак съм успяла да ви предам поне мъничко от чувството, което ми донесе краткото ни пътуване.

Патица във Vondelpark

Вадене на паднали в каналите колела :)
Zaandam на 10 минути с влак от Амстердам, където е най-близкият Primark :)

Отново Zaandam - изглежда като вълшебна приказка от бъдещето!
Какво друго? Горещо препоръчвам тези безплатни турове на града - супер свежи младежи, които явно си вършат работата с огромно удоволствие.

Бих ви разказала и за страхотните места за хапване и пийване, които пробвахме, както и за любимите ми магазини, но това ще остане за следващото посещение на Амстердам. А то, искрено се надявам, ще бъде скоро. Защото истинската любов е завинаги <3






.

6 коментара:

  1. Много много много ми харесва етикета на статията :D ама не Travel :D
    Супер як пост и ме върна 4 години назад. Ехххх, споменииии! Леко мъгляви, все пак бяхме в Амстердам ;) :D :D :D
    И ти си много яка :Р

    ОтговорИзтриване
  2. Искааааам <3
    Много готини снимкич!

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, невероятно местенце :)) Искам да отида многоо <3

    ОтговорИзтриване
  4. I imagine Amsterdam to be a really beautiful place and would love to visit one day! Thanks for sharing these pics, only made me want to go more :) Happy holidays.

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...